Center Parcs Bungalowparken: Nieuws, Acties, Aanbiedingen en kortingen


dinsdag 31 juli 2007

Sterke toename alleenstaande ouders in Nederland

Het aantal alleenstaande ouders in Nederland is in het afgelopen decennium explosief gegroeid tot een half miljoen mensen in 2006. Hoewel ruim 80 procent zegt een gelukkige 'single parent' te zijn, geeft een groot deel van deze groep aan dat hun leven wel degelijk lastiger is dan dat van 'normale' gezinnen. Zo heeft deze groep zeer specifieke vakantiebehoeftes, want bijna 60 procent van de single parents voelt zich tijdens hun vakantie regelmatig alleen en wil dan graag andere mensen ontmoeten. Voor bijna de helft van hen geldt dat zij liefst met andere alleenstaande ouders én hun kinderen leuke dingen willen doen en een kwart beschouwt de vakantie als een goede mogelijkheid om een nieuwe partner te vinden. Dit blijkt uit een landelijk en representatief onderzoek van Center Parcs - marktleider in korte vakanties - en relatiebemiddelingsite Parship.nl.

Meer dan de helft alleenstaande ouders wil nieuwe relatie Veel single parents geven weliswaar aan een gelukkige ouder te zijn, toch hebben zij regelmatig moeite met hun situatie. Ruim de helft staat waarschijnlijk ook daarom open voor een nieuwe partner om lief en leed mee te delen. Het internet is daarbij één van de favoriete middelen, 58% zoekt online naar een nieuwe liefde. Met name rond vakantietijd hebben veel single parents het gevoel dat ze er alleen voor staan. Ze hebben behoefte aan een gelijkwaardige gesprekspartner met wie zij dingen kunnen delen en ondernemen - met óf zonder kinderen. Het vinden van een partner is echter lang niet altijd eenvoudig.

Sociale druk vanuit omgeving
Annemarie Determan, als psychologe verbonden aan Parship.nl, licht toe: “Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kunnen deze een belemmerende of stimulerende rol spelen in de zoektocht naar een nieuwe partner. Alleenstaande ouders ervaren vanuit hun omgeving vaak een sociale druk; 'waarom ben je nog steeds alleen'? De meeste single parents hebben hun handen al vol aan hun kinderen, zij stellen de belangen van de kinderen voorop en cijferen zichzelf weg. Daarnaast vinden jonge kinderen een nieuwe 'papa' of ‘mama' vaak helemaal niet zo leuk. Oudere kinderen stimuleren hun alleenstaande ouders juist vaak; zij zien hun ouders graag weer opnieuw verliefd en gelukkig worden. Vakantie biedt ook een goede mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Mensen zijn dan ontspannen, staan open voor contacten en op vakantie verloopt alles meer ongedwongen.
Verder zijn de kinderen er meteen bij waardoor je bij een nieuwe kennismaking meteen kunt zien of het onderling een beetje klikt”, aldus Determan.

Weinig tijd voor zichzelf 
Doordat single parents in de meeste gevallen de volledige zorg voor één of meerdere kinderen dragen, hebben zij weinig tijd voor zichzelf of anderen. Ook het plannen van hun vakantie blijkt voor een grote groep (84%) een lastige opgave. Zeven op de tien ouders gebruiken vooral internet in hun speurtocht naar een leuke vakantie, naast brochures en folders van reisorganisaties of vakantieparken (29%) en mond-tot-mondreclame van vrienden, kennissen en familieleden.

Op vakantie andere alleenstaande ouders ontmoeten 
Als alleenstaande ouders op vakantie gaan, heeft een vakantiehuisje in een vakantiepark met een compleet aanbod de voorkeur. Op een vakantiebestemming staan plezier en vertier voor kinderen én het gemakkelijk vriendjes kunnen maken voor single parents voorop. “Voor veel alleenstaande ouders is de vakantie daarnaast een goede mogelijkheid om anderen te ontmoeten. Voor een grote meerderheid geldt dat zij het belangrijk vinden sociale contacten te leggen. Zo benadrukt 46 procent van de ondervraagde alleenstaande ouders bij voorkeur andere single parents te willen ontmoeten, liefst spontaan, maar er zijn ook voorstanders van een programma dat speciaal voor hen is ontwikkeld”, zegt Monique Dekking, woordvoerder Center Parcs Europa.

Single Parents Weekend 
“Maar uiteindelijk willen zij allemaal in de eerste plaats dat hun kinderen volop genieten. Als kinderen zich goed vermaken, zijn de ouders meestal ook tevreden. Center Parcs biedt voor jong en oud een gevarieerd activiteitenaanbod, waarbij zowel ouders als kinderen volop kunnen genieten van een volledig verzorgde vakantie. Bovendien organiseren we dit jaar samen met Parship.nl van 21 tot en met 23 september voor het eerst het Single Parents Weekend op ons park De Kempervennen. Dit is tevens een uitstekende aanleiding om te toetsen of ons aanbod voldoende aansluit op de specifieke wensen van deze doelgroep en of dit in sommige parken moet worden aangepast”, aldus Dekking.

Bron: Persbericht Center Parcs