Center Parcs Bungalowparken: Nieuws, Acties, Aanbiedingen en kortingen


donderdag 17 juli 2008

Grootouders zijn egocentrisch op vakantie

Nederlandse opa's en oma's zijn egocentrisch als ze met de kinderen en kleinkinderen op vakantie gaan. Duiste en Belgische grootouders zijn veel minder op zichzelf gericht, maar wel veel banger dat er ruzie ontstaat als ze met drie generaties samen een weekendje of weekje op pad gaan.

Dat is het opmerkelijke resultaat van een onderzoek van Center Parcs naar zogenaamde 'drie-generatie vakanties'. Volgens de huisjesverhuurder komt dat steeds vaker voor. Die trend is in alle regio's te zien. “Wel zijn er grote verschillen in de motieven, de beleving en de wijze waarop de vakanties worden ingevuld” zegt James Mennekens van Center Parcs.

Geen verplichtingen
Duitsers en Walen zien een vakantie met drie generaties vooral als een manier om kwalitatieve tijd met elkaar door te brengen, compleet met verschillende familie-activiteiten. De huishoudelijke taken worden dan ook gelijk verdeeld tussen ouders en grootouders. Nederlanders en Vlamingen gaan vooral gezamenlijk op vakantie om familie hoogtepunten te vieren, zoals een jubileum. Zij willen tijd voor elkaar maken en bijpraten over zaken zonder verplichtingen.

Samen of apart
De Duitsers en Walen trekken bijna altijd samen op, terwijl de Nederlandstaligen veel meer op zichzelf zijn ingesteld. Grootouders zijn daarbij zelfs ronduit egocentrisch en trekken de aandacht naar zich toe. Ze voelen zich minder op hun gemak met de hele familie om zich heen en zijn minder betrokken bij de dagelijkse zorg voor bijvoorbeeld de kinderen. Toch zijn de ervaringen voor alle groepen overwegend positief. Dat komt waarschijnlijk ook doordat er maar af en toe met de grootouders op vakantie wordt gegaan. Slechts drie procent gaat altijd met drie generaties op vakantie, het overgrote deel gaat meestal met alleen het gezin.Drie dagen is ook meestal lang genoeg voor een vakantie met zijn allen, blijkt uit het onderzoek. Toch heeft bijna een derde van de 1000 respondenten wel eens een vakantie gehad met drie generaties tegelijk. En de vraag neemt toe. Voor kinderen is het echter niet altijd leuk. Zij geven aan liever met het eigen gezin op vakantie te gaan.

Bron: Center Parcs