Center Parcs Bungalowparken: Nieuws, Acties, Aanbiedingen en kortingen


maandag 3 november 2008

Natuur ultieme inspiratiebron voor ontwerp nieuwe recreatievormen

CENTER PARCS BRENGT NATUUR TOT LEVEN IN DESIGN
NIEUWSTE GENERATIE COTTAGES, WOONBOTEN EN TREEHOUSES

‘Living inside out’. Dat is de filosofie waarmee Center Parcs de natuur in het design van haar nieuwste generatie cottages en recreatievormen tastbaar maakt. Een recreatieconcept dat gasten letterlijk het gevoel geeft ‘buiten’ te wonen. Zo openen in De Kempervennen,
Het Heijderbos en het Duitse Bispinger Heide eind dit jaar ruim 200 super de luxe Eden cottages hun deuren. Een nieuwe generatie cottages die vooral bijzonder zijn door de harmonie met de natuurlijke omgeving. Het ‘buitenleven’ is nergens zo tastbaar als op het water. Daarom introduceert Center Parcs in
De Kempervennen en Bispinger Heide nog een bijzondere recreatievorm. Gasten kunnen hier vanaf december terecht op woonboten en vanaf januari 2009 in Treehouses waarop zij - middenin de natuur en voorzien van alle denkbare gemakken - onbezorgd kunnen recreëren.

Met de lancering van de Eden cottages, woonboten en Treehouses als nieuwe recreatievorm geeft Center Parcs invulling aan haar missie gasten het hele jaar door - weer of geen weer - een ultieme vakantiebeleving te bieden. “Door de jaren heen heeft Center Parcs altijd de toon gezet in de markt. Dit resulteerde in de jaren zeventig in baanbrekende recreatievormen, zoals vakantiehuisjes met zitkuil, kleurentelevisie en open haard. Ook nu hebben onze accommodaties een inrichting en design die vooroplopen op andere concepten in de markt”, aldus Michel Linet-Frion, creatief directeur van de Design Group van Center Parcs Europe en geestelijk vader van het nieuwe recreatieconcept. “Als voorloper in de markt is Center Parcs voortdurend op zoek naar vernieuwing, maar we willen tegelijkertijd trouw blijven aan de pijlers die haar groot hebben gemaakt. Zo is de omringende natuur voelbaar aanwezig in de cottages. Deze zijn weliswaar verschillend in kwaliteitsniveau, maar hebben in stilering en ontwerp dezelfde karakteristieken - verrassend, harmonieus, authentiek, slim, tijdloos en duurzaam - met elkaar gemeen hebben. Rust, ruimte en speelsheid spelen hierbij een belangrijke rol: in de manier waarop we bouwen en we de natuur respecteren.” Linet-Frion heeft zijn sporen onder meer verdiend als architect binnen de Imagineering Group van Disney. Daarna was de Fransman actief binnen de Leisure Group Grevin & Cie, waar hij verantwoordelijk was voor het ontwerp en de bouw van nieuwe locaties, attracties, shows en vernieuwingen. Zo tekende Linet-Frion onder andere voor het ontwerp en de bouw van Parc Astérix.

‘Living inside out’
In de Eden cottages - ontworpen op basis van onderzoek naar de wensen en vakantiebeleving van gasten - heb je het gevoel dat je ‘buiten’ woont: ‘Living inside out’, zoals de creatief directeur van Center Parcs het noemt. “We hebben ons tijdens de ontwikkeling van dit concept volledig door de natuur laten inspireren. We hebben de cottages zo gebouwd dat je overdag nooit het licht hoeft aan te doen, vooral in de badkamer die is voorzien van een groot glazen plafond. Omdat de cottages zijn ingebed in een bijzonder boslandschap zijn zij een intrinsiek onderdeel van de omgeving. De relatie tussen het interieur en de omgeving wordt benadrukt door grote ramen, de aanwezigheid van natuurlijk licht in elke ruimte en een privéterras als verlengstuk van de woonkamer”, legt Linet-Frion uit. “Tegelijkertijd zijn we trouw gebleven aan de populaire vaste waarden die gasten van Center Parcs zo waarderen, zoals de open haard, de open keuken en de inpassing van de cottages in de natuur. Zo creëren we een manier van samenleven/recreëren: ontspannen, zorgeloos en omringd door de natuur.”

De Eden cottages - hybride cottages die door de verplaatsbare tussenmuren geschikt zijn voor groepen van 6, 12 of zelfs 16 personen - zijn uitgevoerd in een nieuw en zeer eigentijds design, waarin eenvoud en het gebruik van authentieke en natuurlijke materialen - zoals bamboe, steen en hout - en kleuren centraal staat. Uiteraard zijn de cottages van de modernste gemakken voorzien. Van een Home Cinemaset met DVD-speler, flatscreen-tv en een tweede tv in de slaapkamer tot een open keuken, een luxe badkamer met bubbelbad in de VIP cottages en een tweede badkamer.

Het ultieme buitengevoel
In de parken van Center Parcs speelt water een belangrijke rol. Zo bestaan de meeste parken voor 90 procent uit natuurlijk bos en water en zijn er prachtige waterpartijen, meren en stranden te vinden. Deze buitenwateren vormen hoogwaardige biotopen en zijn een kweekvijver voor talrijke dier- en plantensoorten. Dit inspireerde Center Parcs tot een andere nieuwe recreatievorm. Zo kunnen gasten van De Kempervennen en Bispinger Heide (Duitsland) vanaf december op prachtige woonboten terecht gelegen rond een eiland.
Linet-Frion: “Wie droomt er niet van te midden van wuivende rietpluimen zijn hengel uit te gooien of na een drukke dag over de loopplank te lopen om zich terug te trekken in de natuur om heerlijk te ontspannen? Of buiten op het dek met de ochtendkrant te genieten van een heerlijk ontbijt met het geluid van kabbelend water en kwakende kikkers om je heen?” Het interieur van de woonboten is volledig in maritieme stijl ingericht en uiteraard kunnen gasten gebruikmaken van alle services die in de VIP-cottages van Center Parcs worden aangeboden. Naast de woonboten maken gasten van Bispinger Heide vanaf januari 2009 kennis met nog een bijzondere recreatievorm. Zij kunnen zich helemaal ontspannen in comfortabele Treehouses, die dienen als een perfecte uitkijkpost over de omringende natuur. Zo is het er heerlijk toeven: zowel beneden op het ruime terras als op de uitkijkpost, die men bereikt via een ladder. Het volledig houten interieur bestaat uit een woonkamer, aparte keuken, twee slaapkamers en een Deluxe badkamer met middenin een bad en twee douchekoppen.

Zowel de cottages, de woonboten als de Treehouses zijn gebouwd op basis van de laatste inzichten op het gebied van duurzaam bouwen. Zo zijn de accommodaties volledig geïntegreerd in het omringende landschap en is uitsluitend gebruikgemaakt van duurzame en gecertificeerde materialen. Daarnaast zijn de accommodaties onder meer voorzien van waterbesparende douchekoppen, percolators en reservoirs met spaarknoppen op toiletten.

Rijke flora en fauna
Jean Henkens, landschapsarchitect van Center Parcs, is - in nauwe samenwerking met Michel Linet-Frion - verantwoordelijk voor de inbedding van de nieuwe accommodatie in de natuurlijke omgeving. “De ligging van de cottages en de woonboten is zorgvuldig gekozen. Ze bevinden zich middenin een prachtig natuurgebied waar in elk jaargetijde iets te ontdekken valt”, vertelt Henkens. “Zo wordt het landschap gekenmerkt door een zeer rijke vegetatie of prachtige waterpartijen. In de Kempervennen wordt een uniek grassenlandschap aangelegd. Een verzameling van ruim 220 soorten, die uit liefst 10.500 planten bestaat en één enorme massa vormt van wuivende groene wolken rondom de Eden cottages. Dit resulteert in grote rijkdom van vormen en kleuren en trekt ook een geheel eigen fauna aan. Zo heeft elke grassoort een eigen relatie met een speciale vlindersoort, maar ook reeën, konijnen en allerlei soorten wild en zeldzame diersoorten vinden er hun natuurlijke habitat. Als vast onderdeel heeft elke nieuwe cottage drie dierenverblijven en nestplekjes. Dit zijn uilenkasten, vleermuishuisjes en bijenkokers, maar soms ook egelburchten of marterschuilplekjes en nestkastjes voor mezen, zwaluwen en vinken.” De cottages in Het Heijderbos worden gebouwd op 'nieuw land' op een afgegraven deel van het meer in het park. Henkens: “Hier worden ruim 50 uit Noord-Amerika afkomstige moerascypressen geplant met een lengte van ongeveer 8 meter. De wratachtige tenen van deze bomen zorgen ervoor dat de grond verankerd wordt. Ook wordt een wilgenherbarium van liefst 3.000 bomen met een lengte van 3,5 meter geplant. Deze bomen zorgen ervoor dat regenwater in de bodem geïnfiltreerd, waardoor het water niet afgevoerd te worden.”