vrijdag 3 april 2020

De verschilmakers #26: Center Parcs

Wie voortaan een bezoekje brengt aan het vakantiepark De Vossemeren in Lommel, zal dat in een nóg groenere omgeving doen. Center Parcs sloeg de handen in elkaar met Luminus Solutions en Vanparijs Engineers om een warmtekrachtkoppeling te installeren. Zo wordt het subtropisch zwembad op duurzame wijze verwarmd. Sustainability Manager Wilbert Hermans vertelt je alles over hun groene missie.

Center Parcs zet al een aantal jaren in op duurzaamheid. Wat houdt dat concreet in? 
“In alle bescheidenheid: Center Parcs is misschien wel een van de pioniers in ons land als het gaat om duurzaamheid. Een dikke vijftig jaar geleden ontstond het idee om vakantiehuisjes midden in de natuur te plaatsen. Dat was in die tijd nog vrij basic: logeren tussen de konijntjes en eekhoorntjes, tussen de bomen en de planten. Respect voor de natuur was de kern. En dat is nog steeds zo: van de natuur moet je kunnen genieten met al je zintuigen, maar om dat te kunnen blijven doen, moet je er ook zuinig op zijn. Daarom zetten we heel erg in op duurzaamheid: slimme thermostaten en waterbesparende douchekoppen in de cottages, weinig chloor in het zwembadwater, een mooie fauna en flora en een plek voor dieren zoals vleermuizen, die ook nog eens de muggen op afstand houden.”

Een mooi voorbeeld is het park Vossemeren in Lommel. Eind vorig jaar lieten jullie een warmtekrachtkoppeling plaatsen in het subtropisch zwembad. Wat is dat precies? 
“Simpel uitgelegd: warmtekrachtkoppeling is een technologie waarbij tegelijk elektriciteit en warmte worden opgewekt, zonder dat er al te veel verloren gaat. De warmtekrachtkoppeling in De Vossemeren zorgt voor de elektriciteit voor het centrale complex. Daarnaast wordt de restwarmte van de installatie en de warmte die uit de rookgassen komt, opgevangen om later te gebruiken voor de verwarming van het subtropisch zwembad.”

Bron en hele artikel: Lumiworld