maandag 29 september 2014

Kids Climate Conference 2014

Gezonde zeeën zijn onmisbaar voor mensen, dieren en planten. Maar helaas: door vervuiling, overbevissing en klimaatverandering gaat het wereldwijd niet goed met het water en alles wat er in leeft. Kinderen vinden het hoog tijd om in actie te komen! Daarom stond de Kids Climate Conference, die van 19 t/m 21 september in Het Heijderbos vlakbij Nijmegen werd gehouden, dit jaar in het teken van schone en gezonde oceanen.

De Kids Climate Conference, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Center Parcs, begon drie jaar geleden als een klimaattop voor junioren. Het succesvolle initiatief is in korte tijd uitgegroeid tot een evenement om de creativiteit van kinderen te benutten voor oplossingen die bijdragen aan een leefbare aarde. Met het hoofdthema 'Zorg voor het water' haakte de Kids Climate Conference dit jaar in op een uitdaging waar wereldwijd veel aandacht voor is: schone zeeën en oceanen. Andere thema's die aan bod zijn gekomen: flora&fauna, voeding, recycling en klimaat. In Het Heijderbos vlakbij Nijmegen zijn meer dan 100 enthousiaste Nederlandse en Vlaamse kinderen van 8 tot 14 jaar drie dagen lang op zoek gegaan naar creatieve oplossingen voor een schonere toekomst.

De stichting Missing Chapter Foundation (MCF) heeft eveneens een belangrijke bijdrage aan het evenement geleverd. Prinses Laurentien van Oranje, oprichter en directeur van de Missing Chapter Foundation, is tijdens de conferentie in gesprek gegaan met kinderen over hun ideeën en oplossingen voor schone oceanen en een gezonde aarde. MCF stimuleert kinderen mee te denken over actuele thema's zoals energiegebruik en klimaatverandering. Zij brengen kinderen in gesprek met politici, directeuren van bedrijven en andere bestuurders. MCF waarborgt daarbij dat er terugkoppeling plaatsvindt over wat er met de ideeën van kinderen wordt gedaan.

Uit de klimaattop zijn heel wat ideeën en voorstellen voortgekomen. De twaalf meest originele en bruikbare zijn door een vakkundige jury uitgekozen, ondertekend door de initiatiefnemers van de top, en zullen uiteindelijk in de vorm van een Klimaatbundel aan verschillende overheidsinstellingen in Nederland én Vlaanderen worden aangeboden.

Deze 2014-editie van de Kids Climate Conference, met als credo 'Your Future, My Concern', was wederom een initiatief van een aantal profit en non-profit organisaties die natuur en milieu hoog op de prioriteitenlijst hebben staan. Workshops, presentaties, BN-ers en BV-ers, concerten... alle ingrediënten waren aanwezig voor een topevenement met een duidelijk doel: onze mooie aarde door te kunnen geven aan toekomstige generaties.