dinsdag 6 augustus 2013

Vissen bij Center Parcs: de gouden tips van Jean Henkens

Huisbioloog Jean Henkens kent elke plant en boom in elk park. Hij weet waar de eekhoorntjes hun eikels bewaren en de vleermuizen hun winterslaap houden. Speciaal voor jou, verklapt hij zijn beste tips voor hengelaars.

Mag ik in elk park mijn dobber in het water gooien?
Huisbioloog Jean Henkens: “Ja hoor. In elk park kun je heerlijk vissen! Vlak naast De Eemhof (NL) is er zelfs een forellenvijver. In de vijvers van alle parken is er een overvloed aan snoekbaarzen, snoeken, spiegelkarpers, graskarpers, voorntjes en brasems. De rijkste viswateren vind je in De Huttenheugte (NL) en Het Meerdal (NL). Echt uitzonderlijk bij Center Parcs is dat je vlak bij het terras van je cottage kunt vissen, zodat je dicht in de buurt van je familie blijft.”

Kan ik hengels huren of moet ik mijn eigen materiaal meebrengen?
“Alleen in De Huttenheugte (NL) kun je hengels huren. Echte vissers gebruiken het liefst hun eigen spullen. Een goede visser laat zich door niemand, ook door mij niet, de les lezen. Sommigen vissen graag in de zon, anderen tegen de wind in en er zijn ook hengelaars die de stromingen in het water bestuderen. Vissen zijn koudwaterdieren: als het water kouder is dan 6°C, is het zinloos om te gaan hengelen.”

Is het beter om al om drie uur ‘s morgens op te staan?
“Dat hoeft niet. Het hangt ervan af welke vissen je wilt vangen. Sommige soorten leven ’s nachts, andere zijn overdag actief. Een meerval is een echte nachtvis. ’s Nachts gaat hij roven, overdag houdt hij zich gedeisd. Wist je dat meervallen gigantisch kunnen worden? De grootste zoetwatervis van Nederland vind je in De Kempervennen (NL): het is een meerval van 230 kilo. We hebben haar Big Mama gedoopt. Ze is helemaal niet bang van mensen. Duikers kunnen haar vastpakken.”

Is een meerval dan geen vleeseter?
“Ja, maar mensenvlees staat niet op Big Mama’s menu. Elke nacht verorbert ze een paar eenden of vissen en af en toe een gans. In De Kempervennen (NL) kun je leren duiken en een van de hoogtepunten van de cursus is een bezoek aan Big Mama.”

Bron en hele artikel: Close up online