Center Parcs Bungalowparken: Nieuws, Acties, Aanbiedingen en kortingen


donderdag 27 februari 2014

3 tips om jouw afvalberg te verkleinen

Afval voorkomen of recyclen? Laat je inspireren door de Klimaat Stellingen van de Kids Climate Conference
Wat kan je zelf doen om minder afval weg te gooien? Op de
Kids Climate Conference in Center Parcs Het Heijderbos stond het thema recycling hoog op de agenda. Kinderen tussen 8 en 14 jaar bedachten 12 Klimaat Stellingen met concrete ideeën voor een beter leefmilieu. Laat je inspireren door hun creatieve oplossingen.

De verpakkingsberg op dieet
Afval voorkomen was bij de 149 deelnemers uit Nederland en Vlaanderen een grote zorg op de junior klimaattop. Stelling 1

“Neem je eigen jerrycan mee naar de supermarkt; zo bespaar je verpakkingen voor volumeartikelen zoals melk en water.”

lijkt misschien utopisch. Toch is winkelen met een herbruikbare boodschappentas nu weer helemaal terug van weggeweest en dat bespaart een berg plastic tasjes. Dus waarom niet een stapje verder gaan en je eigen bewaardozen meenemen naar de slager voor 100 gr worst of een biefstuk. En je lege theeblikken weer laten vullen bij de gespecialiseerde theezaak. Een lunchbox is kleiner dan een jerrycan, maar zorgt er wel voor dat je geen aluminium- of plastic folie nodig hebt. Nog een tip voor een berg minder afval? Water drinken uit de kraan. Zo kun je flessenwater in de supermarkt laten staan. Kraanwater is het meest gecontroleerde voedingsproduct. Het moet aan 57 kwaliteitseisen voldoen, bronwater slechts aan 17.

Knutsel afval weg
Afval is geen afval als je het opnieuw gebruikt of het een andere bestemming geeft. Op de klimaatconferentie trokken de “Mensopschrikkers”, standbeelden gemaakt met plastic afval, blik en drankkartons, heel wat aandacht. Ze waren mee ter inspiratie voor Stelling 3:

“Zamel herbruikbaar afval in om mee te knutselen op school; zo hoeft er minder ingekocht te worden. “

Waarom niet zelf een Mensopschrikker bouwen op de speelplaats met het afval van je school? Met wegwerpmateriaal kun je ook kleinere dingen knutselen. Wat dacht je van een handpop, een halssnoer van bijna opgebruikte kleurpotloden of een portefeuille uit een leeg drankkarton? Heb je nog meer ideeën om van afval iets moois te maken, deel je knutseltips dan zeker op de Facebook pagina van de Kids Climate Conference.

Productverantwoording op de verpakking
Afval scheiden en apart inzamelen is beter voor het milieu. Maar hoe moet je dat precies doen? Daarom formuleerden de deelnemers Stelling 5

“Zet productverantwoording op verpakking, uitleg over hoe deze verpakking gemaakt is en hoe deze gescheiden weggegooid moet worden. “

Sommige makers van computers en auto’s zetten een volledige handleiding online om hun producten te demonteren op het einde van hun levenscyclus. Andere fabrikanten zorgen er voor dat papier en karton makkelijk te scheiden zijn van het plastic vlootje of kuipje waarin hun product zit. Geeft de verpakking niet aan hoe ze gerecycled moet worden, vraag het dan na in de winkel.

Bron: Close up