Er heerst een feestelijke stemming bij Center Parcs: de wildwaterbaan bestaat namelijk 35 jaar. Deze verjaardag markeert een mijlpaal, want het concept was niet alleen nieuw voor Center Parcs, maar ook voor de rest van de wereld.
De eerste wildwaterbaan in het Heijderbos bleek na aanleg een groot succes, waardoor het concept in bijna alle Center Parcs parken werd uitgerold. Ondertussen is het één van de meest geïmiteerde zwembadattracties ter wereld, van Duitsland tot China. Center Parcs viert de verjaardag van de wildwaterbaan in het Heijderbos in het voorjaar van 2022 in verband met de huidige gezondheidssituatie.
Het idee van de wildwaterbaan ontstond tijdens het ontwerpen van een park in Frankrijk, Les Bois-Francs, waar het zwembad gebouwd werd op een plek met hoogteverschillen. Daar ontstond het idee van een natuurlijke, stromende rivier tussen de baden op verschillende niveaus. Een plan dat vervolgens onuitgewerkt bleef. De architect van Center Parcs, Herman Klopma, herkende deze bouwtechnische uitdaging op het Heijderbos , waar hij te maken had met vijf meter hoogteverschil. Hij besloot het plan uit te voeren en haakte zwembadtechnicus Aad Gelens, de grondlegger van de zwemparadijzen van Center Parcs, en technisch tekenaar John Fahmel aan. Fahmel: “Water stroomt van boven naar beneden, dus we wilden hier iets leuks mee te doen. Zo ontstond het idee voor de wildwaterbaan. Eentje zoals in de natuur, maar dan voor het eerst in een zwembad nagebootst.” Zo kwam het model voor de eerste wildwaterbaan op het Heijderbos tot stand, een 101 meter lange wilde rivier. De wildwaterbaan is in bijna elk park van Center Parcs te vinden.
Balanceren tussen veiligheid en spanning
Voor de creatie van een veilige wildwaterbaan, klopten Gelens en Fahmel samen destijds aan bij professor Schüssler, het meesterbrein achter de golfslagmachines. Volgens Schüssler’s principes stroomt water in een golfslagbad niet sneller dan twee ‘meterseconden’, omdat het lichaam niet meer druk aan kan. Dit principe werd ook doorgevoerd in het concept van de wildwaterbaan. Fahmel: “We moesten de balans opzoeken tussen veiligheid en spanning. Je mag er wel blauwe plekken aan overhouden, maar niet iets ergers.” Om de veiligheid van de wildwaterbaan te waarborgen, vindt elke ochtend een controle plaats. Tijdens een inspectiewandeling door de lege baan wordt gekeken of er geen beschadigingen in het materiaal van de baan zitten en eventuele vreemde voorwerpen worden verwijderd, zoals soms zelfs een kikkertje.
Een groot succes
“De wildwaterbaan is nog steeds een hele grote publiekstrekker in onze zwembaden”, zegt Mark Giethoorn, Directeur van Center Parcs Nederland. “De afdaling van vaak zo’n 5 meter is spectaculair, duurt een aantal minuten en je hoeft er niet voor in de rij te staan zoals vaak bij een glijbaan. Er komen weleens ouders naar de badmeesters toe die “klagen” dat hun kind wel 40 keer van de wildwaterbaan is geweest, en ons erop wijzen dat we het vooral niet té leuk moeten maken.” Met verschillende maten en vormen in veel waterparken ter wereld, is de wildwaterbaan één van de meest geïmiteerde zwembadattracties.
Enorme capaciteit
Er gaan veel meer bezoekers per uur door een wildwaterbaan dan in een reguliere glijbaan. Ter vergelijking: gemiddeld gaan er 1.500 à 2.000 mensen per uur door een wildwaterbaan, terwijl dit bij een gewone glijbaan ophoudt bij 3 per minuut, oftewel 180 mensen per uur. Door de wildwaterbaan stroomt 2,5 miljoen liter water per uur. ’s Nachts wordt het water opgeslagen in bufferkelders, waar het warm werd gehouden.
Bron: Center Parcs
Last Minute, Meivakantie, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart,
Zomervakantie, Herfstvakantie, Kerstvakantie, Voorjaarsvakantie,