Center Parcs Bungalowparken: Nieuws, Acties, Aanbiedingen en kortingen


dinsdag 3 november 2015

Center Parcs in Allgäu, als sinds 2011 in ontwikkeling

Het is vandaag 18 april 2011. Het is weer een dag waarop we een stap zetten in het voorbereidingsproces voor het eerste Center Parcs vakantiepark in het zuiden van Duitsland. We hebben daar een terrein gevonden van 180 hectare groot, ten zuiden van de stad Leutkirch. Het terrein heeft een heel bewogen geschiedenis.

Het is vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw als een militaire munitie-opslag in gebruik geweest. Door de jaren heen zijn er meer dan 200 bunkers gebouwd. Deze liggen overal verspreid op het terrein. Veel van deze bunkers werden al vóór de 2de wereldoorlog gebouwd, maar ook in de jaren 50 en 60 en zelfs nog later werden er steeds meer wapenopslagplaatsen bijgebouwd. Deze bunkers zijn in grondheuvels opgenomen.

Meer dan 10 jaar geleden werd dit gebied door de militaire overheid verlaten. Er heeft nooit een militair conflict plaatsgevonden. Er zijn dus geen resten van oorlogsvoering in het gebied te vinden. Toch heeft dit terrein een beladen geschiedenis. Het is voor ons een unieke kans om net dit bosgebied een nieuwe kans te geven. In tegenstelling tot zijn verleden, dat mensen en volkeren uit elkaar dreef, zal er nu een park ontstaan waarin de mensen een plek van welbevinden ervaren.

Het terrein ligt aan de voet van de Alpen, op een hoogte van ongeveer 750 meter. Het is een heuvel met een afgeplatte top, die tijdens de laatste ijstijd door een steenmassa gevormd werd, die door een gletscher werd opgestuwd. Het gebied is begroeid met een variabel bos, bestaande uit witte sparren, Douglas sparren, larix, dennen en tsuga's, maar ook loofbomen zoals esdoorns, essen, eiken, beuken en berken.

De meeste bomen zijn 30 tot 50 jaar oud en in een goede conditie. Het hele bos werd tijdens de militaire periode als een houtproduktiebos onderhouden. De bodem is voedzaam. Mede hierdoor is het bos gezond en vitaal. Er is een zeer sterke regeneratieve opstand van veel inheemse bomen en planten, die in de lagere groeilagen een uitzonderlijk rijke bosverjonging brengen. Bij de ontwikkeling van het park ga ik uit van deze rijke en jonge begroeiing. Dit moet de basis vormen voor het vakantiepark, dat rijker is aan natuur dan eender welk project.

Bron: Blog Jean Henkes