Center Parcs Bungalowparken: Nieuws, Acties, Aanbiedingen en kortingen


donderdag 19 november 2015

Enorme meerval zwemt rond in Brabant

Laat een meerval met rust, en het dier groeit lekker door. Een enorm exemplaar van de vissoort tikt in de Kempervennen de 2,5 meter aan en is klaar voor een bezoek van National Geographic.

De koningin van de Kempervennen resideert in de grote zandafgraving op Center Parcs. Gestaag rukt ze op naar het wereldlengterecord voor meervallen van 2,78 meter, gevestigd in rivier de Po in Italië. Onze meerval, die vanwege haar enorme omvang Big Mama genoemd wordt, kan in het rustige Brabantse water nog tientallen jaren doorgroeien.

In de Nederlandse onderwaterwereld is ze dan ook een fenomeen, razend populair onder sportduikers. Afgelopen seizoen dreven maar liefst 1200 duikers door haar territorium.

Gewoontedier

Eigenaar Neno Peschl van duikschool Dive Company zag de belangstelling gestaag toenemen, tot soms wel 35 scubaduikers per dag. ,,Van Groningen tot ver in Duitsland, ze komen werkelijk overal vandaan om onze meerval te zien. En meestal lukt dat ook, want Big Mama is een gewoontedier. Ze verblijft graag op vaste plekken, zoals onder het kunstmatig aanlegde eiland van takken. We proberen het zo veel mogelijk te reguleren. Hoewel de meervallen geen last van de duikers lijken te hebben, willen we de habitat niet te veel verstoren.''

Big Mama was nog een klein visje van 20 centimeter lang toen ze in 1985 met vijf soortgenoten werd uitgezet door Jean Henkes, huisbioloog van Center Parcs. De toen 2 jaar oude roofvissen konden in het relatief warme water van het 15 meter diepe meer rustig volwassen worden. Er geldt een algeheel visverbod en het water is zuiver doordat er nauwelijks landbouw in de directe omgeving is.

Veelvraat

De meerval, met Big Mama voorop, is de dominante soort in de waterplas. De veelvraat eet alles wat in haar 45 centimeter grote bek past: baars, voorn, snoek en eend. De duikinstructeurs zien geregeld een eend onder water verdwijnen die nooit meer boven komt. Henkes vertelt smakelijk hoe Big Mama ooit twee eenden tegelijk naar binnen zoog. En dan is er nog altijd het mysterie van de 12 jaar geleden verdwenen kleine hond.

Bron: ADof kiest u liever voor Landal of Roompot
Liever een kijkje of verblijf bij Droomparken, Topparken, Molecaten of RCN