maandag 31 juli 2017

Bestuurders zien bezwaren. Een kind zegt: maar dan probéér je het toch gewoon!

Raad van Kinderen
Alle bedrijven zouden naast een raad van commissarissen een Raad van Kinderen moeten hebben, zegt prinses Laurentien. Ruim 70 bedrijven laten zich al adviseren door 10- en 11-jarigen. „Géén idee waar die pingpongballen ineens vandaan kwamen.”
.....
Is werken met een Raad van Kinderen iets waar bedrijven goede sier mee maken – kijk ons eens maatschappelijk actief zijn – of levert het ook echt iets op?

„Die vraag hoor ik vaker. Je bent dan geneigd te bewijzen dat de kinderen waardevolle dingen brengen”, zegt prinses Laurentien. „Maar laten we het eens omdraaien. Het is niet aan ons om bewijslast aan te dragen, het is aan de bedrijven om ons uit te dagen. Kom dan maar met een moeilijker dilemma.”

Uitkomst van een brainstorm bij supermarktketen Lidl.
Natuurlijk kan ze concrete voorbeelden noemen van ideeën die daadwerkelijk in de praktijk zijn gebracht. De jaarverslagen staan er vol mee, en de prinses kent ze bijna allemaal uit haar hoofd. Ze vertelt over Benjamin, van de Flevoschool uit Huizen, die voor supermarkt Lidl stickers bedacht met de ideale temperatuur voor een koelkast (4 graden), om voedselverspilling tegen te gaan. „Daar is een hele campagne uit voortgekomen.”

Soms wordt niet het exacte idee van de kinderen ten uitvoer gebracht, maar een afgeleide ervan. Zoals bij Center Parcs, dat de kinderen had gevraagd hoe de vakantieparken energie konden besparen. De kinderen ontdekten dat Center Parcs veel buitenzwembaden heeft. En dat daar warmte vanaf komt, ook ’s nachts. Laurentien: „Toen kwamen ze met het idee om alle zwembaden ’s nachts af te dekken met pingpongballen. Waar die pingpongballen vandaan kwamen, géén idee. Maar nu worden bijna alle zwembaden ’s nachts afgedekt.” Met? „Zeil, geloof ik.”

Bron en hele artikel: NRC