zondag 10 januari 2021

CenterParcs Terhills; ontwikkeling droomlocatie op een voormalig mijnbouwgebied

Jean Henkens, bioloog bij Center Parcs: “Het verrijken van natuurwaarden bij de metamorfose van het mijnbouwgebied is één van de kerndoelen”.

In een bouwkeet op het terrein van CenterParcs Terhills ontmoet ik hem. Over een aantal maanden is Terhills bij Nationaal Park de Hoge Kempen in Belgiӫ klaar en ontvangt het de eerste gasten. Hij heeft laarzen aan en zwaait met zijn arm. “O, u bent die journalist uit Nederland?”, vraagt hij glimlachend. ‘Ja, en u bent Jean Henkens!’, luidt mijn antwoord.

Meer dan veertig jaar is Jean Henkens dé bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Hij is een bijzonder mens en de geestelijke vader van opmerkelijke stukjes DNA van Center Parcs. Zijn betrokkenheid en kwaliteiten blijken met name uit zijn eigenzinnige visie op de keuze van de locatie, de inrichting van het landschap, flora en fauna van het aan te leggen park.

Gedreven wetenschapper

Zijn karakter wordt getypeerd door een bijzondere eigenheid en grote passie. De oprichter van Sporthuis Centrum en geestelijke vader van Center Parcs, Piet Derksen, zei destijds over hem: “ Ik ben blij dat ik er maar één van heb”. Een gedreven wetenschapper met een bijzondere visie op het landschap en de natuur. Hoewel hij bijna pensioengerechtigd is, weet hij van geen ophouden. Zijn werkzame leven is sterk vervlochten met Center ParcsCenter Parcs is zijn kindje. “Ik bezit Center Parcs niet, maar toch is het van mij”.

..

Duurzaamheidspaspoort:

  • Energiezuinige houtskeletwoningen
  • Interieur van duurzame materialen
  • Groene elektriciteit (drijvende zonnepanelen)
  • Terhills ‘zonnepanelenpark’
  • Autoluw
Bron en hele artikel: pretwerk


Voorjaarsvakantie, Meivakantie, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Zomervakantieof verblijft u liever op een park van  Landal of Roompot

Even weg op een park van DroomparkenTopparkenEuroParcs of RCN